Przeziębienie, jak sobie z nim radzić?

Wokół przyczyn przeziębienia narosło wiele mitów jak np. ten, że powodowane jest przez wychłodzenie, nic bardziej mylnego. Oczywiście przeziębienie ma związek z niską temperaturą bo w zimnie nasz układ odpornościowy działa gorzej ale nie jest bezpośrednio przez nią powodowany. Za przeziębienie odpowiadają wirusy. Przeziębienie jest utożsamiane z grypą co również jest nieprawdą, to dwie różne choroby choć mają podobne objawy. Zwykle przeziębienie trwa od 7 – 10 dni i antybiotyki nic tu nie pomogą ponieważ zwalczają bakterie a nie wirusy. Dorośli zapadają na tę chorobę średnio 2,3 razy w roku a dzieci 6 – 12 razy.

Jak już wspomniałem przeziębienie powodowane jest przez wirusy, których jest ok 200. Zarażeniu możemy ulec nie tylko drogą kropelkową ale również poprzez podanie dłoni czy dotknięcie klamki. Pierwsze objawy pojawiają się po kilkunastu godzinach od zakażenia. Najbardziej zakażamy innych w 2-4 dniu choroby. Po tygodniu nie jesteśmy już źródłem choroby. Przeziębieniu sprzyjać może nasze zachowanie. Aby uniknąć przeziębienia należy zadbać o prawidłowe funkcjonowanie układu immunologicznego. Powinniśmy unikać używek, ograniczyć stres, który obniża naturalną odporność, wprowadzić do diety owoce i warzywa, często myć ręce zwłaszcza po kontakcie z osobą chorą oraz nosić ciepłe i jednocześnie przewiewne ubrania.

Przeziębienie objawia się katarem, gorączką, kaszlem i bólem gardła co jest oznaką tego, że nasze ciało walczy z chorobą. Jak je leczyć ? Niestety nie ma cudownych środków na zwalczanie przeziębienia a jedynie możemy złagodzić jego objawy. Pomocne jest stosowanie leków przeciwbólowych i przeciwgorączkowych, kropli do nosa oraz syropów na kaszel. Przydatne są również domowe metody leczenia zwłaszcza spożywanie miodu oraz syropu z cebuli i czosnku, soku malinowego, przyjmowanie witaminy C. Jednak najskuteczniejsze jest zahartowanie się, odpoczynek i przyjmowanie dużej ilości płynów.

W sezonie jesienno-zimowym organizm potrzebuje więcej energii by utrzymać odpowiednią temperaturę. Należy spożywać ciepłe i lekkie posiłki, dzięki temu narządy wewnętrzne nie ulegną wychłodzeniu. Warto dodać do naszej diety zioła rozgrzewające takie jak: czarny pieprz, bazylia, kardamon, kurkuma, chili, gałka muszkatołowa, goździki i inne.

Ważnym czynnikiem, który pozwoli uchronić nas od przeziębienia jest profilaktyka, wzmocnienie odporności oraz ochrona górnych dróg oddechowych. W stanie gorączki powinniśmy nosić lekkie przewiewne ubranie i dobrze wywietrzyć pomieszczenie, w którym przebywamy.